Stekelbessen: een bron van vitamines

Frambozenkwekerij Devlieghere-Veldegem-STEKELBES De kruisbes staat ook bekend onder de namen klapbes, kroezel en knoeper. De Duitse naam is Stachelbeeren, oftewel stekelbes. In België wordt hij stekelbes genoemd. Deze stekelbes is in Veldegem en omgeving te verkrijgen bij Frambozenkwekerij Devlieghere.

De kruisbessenstruik is een plant met stekels. Van oorsprong heeft de kruisbes groene vruchten maar er zijn exemplaren met rode of gele vruchten.

Oud geneesmiddel tegen koorts

De kruisbes werd vroeger medicinaal gebruikt. In het oud Engels werd deze plant fea-berry genoemd. Fea komt in dit geval van fever wat koorts betekent. Het zurige sap van de kruisbes werkt namelijk koortsverlagend. In Engeland heet deze bes nu gooseberry.

Verschillende vitamines

In de kruisbes zitten de drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E. Qua mineralen zit er veel kalium in het kruisbesje. Het bevat ook veel van de mineralen fosfor, ijzer en calcium. Kruisbessen bevatten voorts een ruime hoeveelheid vezels en proteïne. Zoals bij veel vruchten is hij het meest gezond als hij goed rijp wordt geplukt. Wanneer hij te jong wordt geplukt smaakt de kruisbes te zurig waardoor kinderen het niet lusten.

Wenst u meer informatie over onze stekelbessen? Neem dan vrijblijvend contact op met Frambozenkwekerij Devlieghere uit Veldegem via de contactpagina.

Back to Top